Çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren teknolojik cihazlarla haşır neşir oluyor. Özellikle hareketli çocukların ebeveynleri, bu teknolojik aletleri kurtarıcı olarak görüyor ve o anda kendi rahatları için çocuklarını oyalanması amacıyla saatlerce televizyon izlemeye, bilgisayar oynamaya yönlendiriyor.

Aşırı uyarana maruz kalmanın neden olduğu sorunlar ve hiperaktivite, genellikle çocuklar ilkokula başladıklarında, öğretmenlerin gözlemleri sonucunda fark edebiliyor. Her çocuğun karakterinin farklı olduğunu da hatırlatma fayda var. Zeka seviyeleri diğer çocuklar gibi normal olan bu çocukların kusurları ise oldukça hareketli olmaları. Aşırı hareketlilik bu çocukların dikkatlerini toplamalarını engellemekte.

Çocukların hareketli olması doğal olmakla birlikte çocuğun ve ailesinin yaşantısını etkileyecek düzeyde olması hiperaktivite bozukluğu göstergesidir.

Bu tip çocuklar okul sıralarında düzgünce oturup, ders dinleyemezler. Uzun süreli ders takibi yapamazlar. Dikkatlerini bir konuya yoğunlaştıramazlar. Bu da onların derslere olan ilgisinin azalmasına ve okul başarılarının düşmesine neden olur.

Küçük yaşlarda çocukları eğlendirerek sakinleştirecek, dikkatlerini bir noktada yoğunlaştırabileceği etkinliklere yönlendirerek, çocukların hiperaktivite sorunlarının önemli oranda azaltılabildiği gözlemlenmiştir. Benim sizlere tavsiyem satranç gibi çocukların dikkatini toplayacak oyunlara yöneltmektir. Fakat sadece satranç öğrenmek yeterli değildir. Satranç eğitimi ile birlikte çocukları satranç turnuvalarına da yönlendirmek gerekir.

Neden Satranç Turnuvaları?

Satranç turnuvalarında çocuklar kendi yaş gruplarıyla oynayarak, küçük yaştan itibaren sosyal iletişim içinde olurlar. Yarışma ortamında oldukları için belirli kurallar çerçevesinde disiplinli olarak hareket etmeleri gerekir.

Çocuklar eğlenerek ve isteyerek yaptığı işleri sonuna kadar başarıyla devam ettirirler. Birçok öğretmen ve ailenin yaptığı yanlış da hareketli çocukları sakinleştirmek için enerjilerini tüketmeye yönelik futbol, basketbol gibi sportif aktivitelere yönlendirmektir. Oysa bu tip çocukların farklı şekilde sakinleşmeleri gerekmektedir. Bunun için de satranç oynamak en iyi alternatiftir. Severek satranç eğitim alan çocuğunuz gittiği satranç turnuvasında birkaç yenilgi sonrasında kendini en kısa sürede düzene sokacaktır. Ama yeter ki sizler, ebeveyn olarak sabırlı ve istikrarlı olun.

Turnuvalarda Çizelge Tutun

Çocuğunuzu satranç turnuvalarına götürdüğünüzde şöyle bir çizelge tutun. İlk girdiği turnuvadan itibaren çocuğunuz satranç oyununu kaç dakikada bitirip çıktığını not edin. Bir yıl sonra belirli ay periyotları ile gözden geçirin. İlk oynadığı turnuva oyunu ile son oynadığı turnuva oyunu arasında oldukça büyük fark göreceksiniz. İlk turnuvada 10 dakikada oyundan çıkan çocuğunuzun, belirli bir süre sonra uzun uzun hatta saatlerce oynadığını göreceksiniz.

Ben bunu yüzlerce öğrencimde gözlemledim. Hiperaktif birçok öğrencimin yıllar içinde nasıl uysal bir kişiliğe sahip olduğuna kendi ebeveynleri, psikologları bile inanamadılar. Uzayan oyun süresi, çocuğunuzun dikkatini bir alanda daha iyi odaklamasını sağlayacaktır. Oyuna kendini vererek oynayan çocuklarınızın ilerleyen zamanda sınıftaki derslerine nasıl dikkatlice katıldıklarını göreceksiniz.

Öğretmenlerden gelen şikayetleri aileler kabullenmeli ve en kısa sürede çocuğun davranışsal bozuklarını giderici önlemler almalıdır. Aksi takdirde sorunlar giderek büyür ve çocukların akademik başarılarını etkileyecek düzeye çıkabilir. Bu tip çocuklara sabır ve özenle yaklaşılmalıdır.

Kaynakça